Close

Dilemma nieuwbouw of bestaand vastgoed als investering?

Nieuwbouw
Nieuwbouw

Dat investeren in vastgoed een veilig keuze is, is zeker. Maar investeer je nu best in nieuwbouw of bestaand vastgoed? Wij zetten de voor- en nadelen even op een rij. 

Waarom kiezen voor nieuwbouw?

  • Verhuurklaar

Na de oplevering van je nieuwbouwwoning of appartement kan je dit direct verhuren. Je hoeft (bijna) geen werken uit te voeren. Hierbij kan je ook rekenen op garanties op toestellen binnen een eerste aantal jaar mocht er toch iets kapot zijn.

  • Langer waardevol

De aankoopprijs van nieuwbouw vastgoed ligt over het algemeen hoger dan bestaand vastgoed, maar de waarde hiervan blijft ook langer hoog. Een ouder pand zal sneller in waarde dalen doordat deze vaak al verouderd is en dat wordt er niet beter op met de jaren. Nieuwbouw vastgoed zal dus langer waardevoller zijn. 

  • Voldoet aan de moderne energienormen

Een nieuwbouwwoning moet altijd voldoen aan de recentste energienormen. Dit zorgt ervoor dat het verbruik voor de huurder miniem zal zijn. Hierdoor zal je pand aantrekkelijker zijn als het op de verhuurmarkt verschijnt. 

  • Huurders verkiezen nieuwbouw

Het feit dat een pand nieuw/ recent is trekt enorm veel huurders aan. Wie houdt er nu niet van een nieuwe, mooie badkamer of keuken in combinatie met een laag energieverbruik? Als je een iets aankoopt om snel te verhuren, dan geef je best de voorkeur aan nieuwbouw.

  • Hogere huurprijs

Door verschillende factoren zoals: nieuwe keuken, nieuwe badkamer, energiezuinige verwarmingsinstallatie,… kan je vaak een hogere huurprijs gaan vragen voor een nieuwbouw pand. Dit heeft een positief effect op je huurrendement.

Wanneer kies je beter voor een bestaand appartement?

  • Authentieker 

Een bestaand gebouw kan zeker een bepaalde charme hebben, denk maar aan de herenhuizen in de steden waar de gevel vaak heel authentiek is en de hoge plafonds zorgen voor een enorm ruimtegevoel. Mensen die hier van houden gaan ook bereid zijn om hiervoor wat meer huur te betalen of een hogere prijs bij verkoop.

  • Locatie

De locatie van een investering is van cruciaal belang. Een bestaand pand op de goede ligging is meer waard dan een pand dat perfect in orde is maar waar niemand op zoek is. 

  • Je ervaring in combinatie met hoe handig je bent

Heb je reeds ervaring met investeren in vastgoed en kan je dus goed inschatten hoeveel werk er nog is aan de woning? Dan ben je goed voorbereid en kan je ook goed gaan inschatten welke kosten je nog te wachten staan. Kan je hierboven op ook nog enkele zaken zelf uitvoeren dan is dit zeker mooi meegenomen want dit zal je rendement ten goede komen.

  • Lagere aankoopprijs

De aankoopkosten bij bestaand vastgoed liggen lager dan bij nieuwbouw aangezien je bij nieuwbouw 21% btw moet betalen op de constructiewaarde en 10% op de grondwaarde. Bij bestaand vastgoed betaal je maar 12% registratierechten. 

Hopelijk helpt bovenstaand lijstje je verder met de beslissing of je nu voor nieuwbouw of bestaand vastgoed zult aankopen. Heb je nog verdere vragen of ben je nog niet helemaal overtuigd? Neem dan contact op met onze vastgoedcoach Paulien!

FR