Altro Invest

Een nieuw begrotingsakkoord: dit zijn de gevolgen voor de vastgoedinvesteerder

2029C383-285A-48B4-8079-DB43C47BCB52
2029C383-285A-48B4-8079-DB43C47BCB52

Het leven wordt duurder met de dag. Althans, zo lijkt het toch. Hoewel de nettolonen geïndexeerd worden, swingen terzelfdertijd de energieprijzen de pan uit en wordt letterlijk alles wat je in de supermarkt wil kopen, duurder. Dat zorgt voor heel wat bezorgdheid en instabiliteit. Met die onzekerheid heeft de regering nu rekening gehouden in haar nieuwe begroting voor 2023-2024. Maar wat houdt die begroting nu net in? En welke impact heeft ze specifiek op de vastgoedsector?

Wie schrik heeft om de eindjes niet meer aan elkaar te kunnen knopen, maakt geen grote investeringen. Dat merkt ook de vastgoedsector. Potentiële kopers denken grondiger na vooraleer ze een aankoop doen en bijgevolg vertraagt ook het aankoopproces én blijft er meer te koop staan.

Om de bevolking min of meer gerust te stellen, alsook om een potentiële recessie in te perken, werd er in het nieuwe begrotingsakkoord voor het jaar 2023-2024 fors rekening gehouden met de huidige situatie. Zo ook werden er nieuwe regels geschreven voor de vastgoedsector.

Dit verandert er binnen de vastgoedsector

Naast enkele prominente beslissingen die genomen werden op vlak van loonindexeringen, goedkopere kinderopvangen, gezondheid en reizen, werden er ook voor de vastgoedsector enkele zaken vastgelegd die rechtstreekse invloed hebben op het dagelijkse leven en de werking van de sector.

1. Het fiscaal voordeel voor een tweede verblijf verdwijnt

In zowel Vlaanderen als Brussel kunnen zij die een nieuwe hypothecaire lening voor een tweede verblijf aangaan, deze niet meer onderbrengen. Dat kon tot voor kort op federaal niveau wel nog: de hypothecaire lening voor een tweede verblijf was perfect fiscaal in te brengen. 

In 2024 komt daar officieel verandering in: zo zal je geen kapitaalaflossingen of premies van schuldsaldoverzekeringen meer kunnen inbrengen voor leningen die vanaf januari 2024 zijn aangegaan. Voor zij die voordien een krediet aangingen, blijft het fiscaal voordeel tot en met de volledige afbetaling van de lening gelden.

2. Gemeubelde kamers verhuren wordt duurder

Voor zij die specifiek een pand kochten om het nadien per bijvoorbeeld Airbnb te verhuren, zijn er wél regels bij gekomen. Zo zullen eigenaars van Airbnb’s voortaan meer belastingen moeten betalen. Tot voor kort werden zij nog van BTW vrijgesteld. Dat voordeel werd intussen geschrapt, waardoor de investering in vastgoed bestemd voor het verhuren van Airbnb’s alweer iets minder interessant maakt.

3. De BTW op energie blijft 6%

De prijzen voor gas- en elektriciteit bleven de afgelopen weken en maanden maar stijgen. Als antwoord op die stijgende prijzen, was er al een sociaal tarief voor de meest kwetsbaren in het leven geroepen. Daarnaast werd er door de regering nu ook gekozen om de BTW op elektriciteit definitief van 21 naar 6 procent te brengen. Dat zou elk gezin zo’n korting van €1.000 per jaar moeten opleveren bij de huidige marktprijzen.  Die tegemoetkoming was oorspronkelijk maar tot het einde van dit jaar voorzien, maar werd intussen verlengd tot maart 2023.

4. We denken langer na over beslissingen met betrekking tot investeringen

Doordat het leven in z’n algemeen een stuk duurder geworden is, en we het met z’n allen een heel stuk moeilijker hebben dan voordien, denken we ook steeds langer na over een te maken investering. Of het nu een kleine(re) of een grote is: we wikken en wegen langer. Dat is ook te merken in de vastgoedsector, waar potentiële nieuwe klanten tot het uiterste onderzoek voeren vooraleer ze effectief overgaan tot een aankoop. Is er nog maar de lichtste twijfel? Dan wordt er afgehaakt.

Hoewel de wereld, en dus ook ons eigen land, zich in een financieel-niet-zo-comfortabele positie bevindt, worden er wel maatregelen genomen die ons het leven op financieel vlak opnieuw een duwtje in de rug zouden moeten geven. Voor sommigen heeft dat een erg positief effect, voor anderen betekent dat hun investering hen alleen maar meer geld zal kosten.

Om die reden is het dus belangrijk dat je je voldoende informeert over de financiële zaak van een vastgoedaankoop. Heb je hierover nog vragen? Neem contact op met Altro Invest.

Back to top