Close

Moet je je huis opknappen voordat je het verhuurt?

2
2

Heb je plannen om je huis te verhuren of heb je een woning gekocht en wil je deze snel doorverkopen? Dan wil je natuurlijk een eerlijke prijs krijgen. Maar moet je dan eerst je woning opknappen? Met enkele kleine ingrepen kun je de staat van een woning verbeteren, maar pas op: de balans tussen voldoende en te veel investeren is delicaat.

De prijs van je woning wordt niet alleen bepaald door de oppervlakte en de tuin, maar ook door de staat van het huis. Vuile muren en vloeren of versleten tapijten verlagen de eerste indruk en misschien wel de waarde direct. Maar je woning opknappen kost natuurlijk ook geld. We helpen je graag de juiste beslissingen te nemen.

Het is belangrijk om jezelf drie belangrijke vragen te stellen voordat je aan de slag gaat:

  1. Zorgt de aanpassing voor meerwaarde?
  2. Is de update écht nodig?
  3. Zal de waarde genoeg stijgen om op korte of lange termijn alle kosten terug te verdienen?

Investeringen die het absoluut waard zijn

  1. De finishing touch

Het zit hem in de details. Kleine veranderingen zoals moderne deurknoppen, stijlvolle keukenkastjes, uniforme stopcontactafdekkingen, en een goed werkend mechanisme voor de besteklade maken een groot verschil. Dit zijn relatief goedkope aanpassingen die direct een positieve indruk maken op potentiële kopers of huurders.

  1. Nieuwe vloerbekleding

Netheid staat hoog op het verlanglijstje van kopers en huurders. Een versleten tapijt bijvoorbeeld maakt geen goede indruk. Kies liever voor een duurzame vloer en zorg dat deze altijd schoon is. Dit zal zeker bijdragen aan een betere waardering van je woning.

  1. Energiezuinige ramen en deuren

Ramen en deuren zijn vaak de grootste energieverspillers. Zorg ervoor dat ze volledig luchtdicht zijn. Oude ramen en deuren kunnen tot wel dertig tot veertig procent energieverlies veroorzaken, wat merkbaar is op de energierekening. Als je kunt aantonen hoeveel kopers of huurders kunnen besparen door deze verbeteringen, zul je zeker punten scoren. Ook inzicht in bepaalde mogelijke subsidies kan helpen. 

  1. Eerste impressie

De eerste indruk is cruciaal, net zoals bij een eerste ontmoeting. Ruim alles op voordat je foto’s maakt voor de verkoop of verhuur. Doe hetzelfde als je potentiële kopers of huurders ontvangt. Heb je een tuin? Maak de tuin netjes, verwijder onkruid en zorg dat de tuin er verzorgd uitziet. Dit kost weinig tijd, maar levert wel veel op.

Door aandacht te besteden aan deze belangrijke aspecten, kun je de eerste indruk en mogelijks waarde van je woning verhogen zonder te veel te investeren.NL