Close

INTERVIEW. Van één naar acht kantoren op vijf jaar tijd: Dave Bracke wint ‘Vastgoedonderneming van het Jaar’

Kantoor uit Destelbergen lanceert ‘Facebook voor vastgoedbeleggers’
Kantoor uit Destelbergen lanceert ‘Facebook voor vastgoedbeleggers’

‘Vastgoedonderneming van het Jaar’. De titel klinkt prestigieus, maar het weerspiegelt ook het traject dat Dave Bracke de afgelopen met zijn bedrijf Altro Vastgoedgroep aflegde. Zo groeide het in vijf jaar tijd van één naar acht vestigingen. Het zou echter wat kort door de bocht zijn, mocht die steile opgang de enige reden zijn voor de bekroning. Achter het succesverhaal schuilt namelijk een unieke strategie. “Mensen hebben steeds minder tijd en zin om voor elke stap in hun vastgoedtraject naar een andere partij te gaan. We brengen alles op één plek samen.”

Arne Blomme – HLN
06-10-22

“Je moet het niet zo ver zoeken. Altro betekent ‘anders’ in het Italiaans en dat is ook wat we willen bereiken: anders zijn dan onze concurrenten.” Hoewel hij diezelfde uitleg wellichten al honderden keren heeft afgerateld, geeft CEO Dave Bracke met plezier wat meer uitleg hoe het voor hem in 2017 allemaal begon. Samen met zijn vennoot Kris Dyselinck richtte hij toen een eerste kantoor op in het centrum van Heusden. Inmiddels werken er al 32 mensen onder zijn hoede. Allemaal waren ze aanwezig en balden ze de vuisten toen de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB Vlaanderen) hun werkgever vorige week in Brugge uitriep tot ‘Vastgoedonderneming van het Jaar’.

Hoeveel waarde moeten we hechten aan de prestigieuze titel ‘Vastgoedonderneming van het Jaar’?

Dave Bracke: “De prijs wordt maar één keer om de twee jaar uitgereikt. Alle vastgoedkantoren in Vlaanderen en Brussel mogen zich er vrijwillig voor inschrijven. Zo dient elk kantoor zijn dossier in waarin ze onder meer moeten aantonen hoe je je als bedrijf onderscheidt in de vastgoedsector, hoe het groeiplan van de onderneming er uitziet, enzovoort. Bij ons telde dat document toch een 150-tal pagina’s dus we hebben er wel wat werk aan gehad. De beste kandidaten mochten zichzelf vervolgens verdedigen tegenover een onafhankelijke jury die uiteindelijk drie finalisten selecteerde. Het is dus zeker geen populariteitsprijs, maar één die we gekregen hebben voor ons reeds afgelegde traject en onze visie op de vastgoedmarkt.”

Hoe proberen jullie zichzelf te onderscheiden van de rest in een steeds concurrentiële vastgoedmarkt?

Bracke: “Zoals je zelf zegt, is de competitie in vastgoed enorm toegenomen de laatste jaren. Het is een stabiele markt waar veel geld in te verdienen is, waardoor het soms de verkeerde spelers aantrekt. Maar wie wil slagen in de vastgoedmarkt moet eerst en vooral goede service en kwaliteit kunnen aanbieden.”

Hoe vertaalt zich dat in de praktijk?

Bracke: “Wij proberen onze klanten volledig te ontzorgen. Mensen hebben steeds minder tijd en hebben geen zin meer om voor elke stap in het proces naar een andere instelling te gaan. Daarom nemen wij het hele proces van een huis kopen voor onze rekening: van de waardebepaling, over administratieve rompslomp tot zelfs kleine renovaties of klusjes aan het huis. Voor al die verschillende segmenten hebben we ook mensen in dienst zodat alles wordt behandeld met de nodige expertise. Daarnaast kiezen we voor een menselijke aanpak met nauw contact met de klant en maken we geen valse beloftes. De ideeën die mensen hebben over vastgoed stroken niet altijd met de realiteit.

Hebben mensen een verkeerd beeld van de vastgoedmarkt door de constante mediatisering van de sector?

Bracke: “Zeker en vast. Het is een illusie dat je op korte tijd veel geld kan verdienen als makelaar zonder veel inspanningen. Daar gaat een grondige kennis, doorzetting en ervaring aan vooraf. Het beroep van vastgoedmakelaar heeft jammer genoeg een minder goed imago. Het zijn zogezegd poenpakkers die door middel van gladde praatjes zo snel mogelijk rijk worden. Die negatieve connotatie willen wij met onze visie doorbreken.

Dat lijkt aardig te lukken, want inmiddels groeide uw bedrijf op die manier reeds naar acht kantoren met meer dan 30 medewerkers? Bestaat er zoiets als te snel groeien?

Bracke: “Dat kan zeker, maar dat doen we niet naar mijn mening. Ik kijk altijd eerst naar hoe mijn medewerkers ons groeitraject absorberen. Als zij tevreden zijn, is dat een indicatie dat we goed bezig zijn. Het zijn uiteindelijk zij die moeten meegroeien met de structuren van het bedrijf en dat lukt voorlopig perfect.”

Maar u ziet nog groeimogelijkheden?

Bracke: ““Zeker en vast. Voorlopig zijn we reeds actief in 8 regio’s, waaronder enkele grotere steden als Gent, Brugge, Mechelen en Brussel, maar de bedoeling is om uit te breiden volgens het olievlekprincipe. Op termijn is het de bedoeling om over heel Vlaanderen en in elke provincie actief te zijn. Ik zie nog genoeg mogelijkheden in de toekomst om te groeien, zowel in onze bestaande als nieuwe kantoren op strategische locaties.”

Altro Vastgoedgroep kroont zich tot ‘Vastgoedonderneming van het Jaar’
FR