Close

Wat is het bulletkrediet? En is het iets voor jou?

Wat is het bulletkrediet? En is het iets voor jou?
Wat is het bulletkrediet? En is het iets voor jou?

Een aflossingsvrij krediet of bulletkrediet, wie wil dat nu niet? Elke maand alleen de intresten betalen klinkt heel wat interessanter dan een klassieke hypotheek, waarbij je maandelijks zowel een deel van het geleende bedrag als de intresten aan de bank terugbetaalt. Maar is het wel een goede keuze? Het is belangrijk om even stil te staan bij hoe het werkt en de bijhorende voor- en nadelen. 

Koop je een of meerdere studentenkamers, kies je voor eigen beheer of werk je liever met een derde partij? Ook de locatie speelt een grote rol in de keuze om al dan niet te investeren in studentenkamers en beïnvloedt zowel de kans op het vinden van een huurder als op het rendement dat je uit je investering kunt halen.

Een bulletkrediet is aflossingsvrij?

Het klinkt als een droom: een grote som geld lenen zonder elke maand veel aan de bank te moeten aflossen. In tegenstelling tot een klassieke hypotheek betaal je met het bulletkrediet het totale geleende bedrag, de ‘bullet’ in dit verhaal, namelijk pas terug op het einde van de looptijd van de lening. Wat je wél maandelijks aan de bank betaalt, zijn de intresten. Dat zorgt ervoor dat je elke maand slechts een minimaal bedrag aflost én dat je zo de tijd hebt om het geleende bedrag samen te sparen. Zo heb je dan weer wat meer financiële vrijheid.

Keerzijde van de medaille

Maar er is een keerzijde. Hoewel je maandelijks minder aflost dan bij een klassieke lening, zal je op het einde van de rit wel meer aan intresten betaald hebben. Goedkoper kom je er dus niet echt van af.

Bovendien is het een risicovolle lening: heel wat factoren kunnen een rol spelen in het al dan niet slagen in je opzet om het volledige bedrag bijeen te sparen op lange termijn. De lening bemachtigen alleen al kan daardoor meer voeten in de aarde hebben. De bank moet namelijk genoeg gerustgesteld zijn dat je het volledige geleende bedrag aan het einde van de rit wel degelijk terug kunt betalen. Heb je een groepsverzekering, doe je aan pensioensparen of verwacht je op langere termijn inkomsten te verwerven door een schenking, erfenis of levensverzekering? Dan heb je alvast een stapje voor.

Ga zeker op zoek naar de regio’s waar de vraag naar studentenaccommodatie hoger is dan het aanbod. Kies voor een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Als jouw studentenkot daarnaast van alle comfort voorzien is én handige gemeenschappelijke delen heeft – zoals een tuin, veilige fietsenstalling of aparte wasruimte – dan heb je een echte parel in handen. Rendement verzekerd!

Is het bulletkrediet dan een slimme keuze?

Beschik je over voldoende financiële middelen die je nog niet wilt inzetten of heb je kapitaal beschikbaar dat binnenkort vrijkomt? Dan is het bulletkrediet een goede optie. Om die reden wordt deze lening vaak gebruikt bij het investeren in vastgoed. Je kapitaal blijft onaangeraakt, wat dan weer ruimte biedt om je geld voor andere beleggingen of investeringen in te schakelen. Ga altijd ten rade bij je bank voor je een lening aangaat.


Heb je vragen of wil je graag even sparren met een professional om te weten of het bulletkrediet voor jou een goede optie is?
Geef ons een seintje, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

FR