Close

Investeren in vastgoed voor studentenverhuur: een slimme zet met het academiejaar in zicht

Studentenkamer
Studentenkamer

Met het academiejaar in zicht komt er weer een grote vraag naar studentenhuisvesting. Als investeerder biedt dit een uitstekende kans om te profiteren van de groeiende vraag naar betaalbare en comfortabele accommodatie voor studenten. Investeren in vastgoed voor studentenverhuur kan een winstgevende onderneming zijn, maar het vereist ook zorgvuldige planning en overweging. In deze blog zullen we bespreken waar je op moet letten bij het investeren in studentenverhuur, waar je het beste kunt investeren en hoe je het best te werk kunt gaan om succesvol te zijn in deze bloeiende markt.

Waarop te letten bij investeren in studentenverhuur

Locatie is cruciaal: De locatie is van het grootste belang bij studentenverhuur. Zoek naar vastgoed dat dicht bij hogescholen en universiteiten ligt. Studenten geven de voorkeur aan accommodaties die op loopafstand of goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Vraag en aanbod: Onderzoek de huidige vraag en het aanbod van studentenhuisvesting in de gekozen locatie. Een evenwicht tussen vraag en aanbod is ideaal omdat dit een stabiel huurdersbestand en een betere huurprijs oplevert.

Veiligheid en voorzieningen: Studenten geven de voorkeur aan veilige buurten met toegang tot voorzieningen zoals supermarkten, restaurants en recreatiemogelijkheden. Overweeg vastgoed in gebieden die een goede leefomgeving bieden.

Type accommodatie: Appartementen met meerdere slaapkamers, studio’s of huizen met gedeelde faciliteiten kunnen aantrekkelijk zijn voor studenten. Elk type accommodatie heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus overweeg welke het beste bij je investeringsstrategie past.

Onderhoud en beheer: Zorg ervoor dat je bereid bent om regelmatig onderhoud uit te voeren en eventuele problemen snel op te lossen. Een goed beheer van het vastgoed is essentieel om tevreden huurders te behouden.

Waar te investeren in studentenverhuur

Universiteitssteden: Steden met gerenommeerde universiteiten hebben meestal een grote vraag naar studentenhuisvesting. Denk aan steden met een levendige studentengemeenschap en een groeiend aantal inschrijvingen.

Campus nabijheid: Investeer in vastgoed dat dicht bij de campus ligt. Studenten geven de voorkeur aan locaties die hun dagelijkse reistijd naar de collegezaal verkorten.

Opkomende wijken: Overweeg opkomende wijken in de buurt van universiteiten, waar de vastgoedprijzen momenteel nog betaalbaar zijn maar naar verwachting zullen stijgen naarmate de buurt populairder wordt.

Veiligheid en voorzieningen: Kies voor gebieden die als veilig en aangenaam worden beschouwd door zowel studenten als hun ouders. Nabijheid van voorzieningen zoals supermarkten en openbaar vervoer verhoogt de aantrekkingskracht van het vastgoed.

Hoe te handelen bij investeren in studentenverhuur

Financiering en budgettering: Zorg ervoor dat je je financiën op orde hebt voordat je begint. Werk samen met een financieel adviseur om je budget en financieringsopties te begrijpen.

Huurprijs en rendement: Onderzoek de gemiddelde huurprijzen in het gebied en bereken het verwachte rendement op je investering. Houd ook rekening met bijkomende kosten zoals belastingen, verzekeringen en onderhoud.

Professioneel advies: Raadpleeg een vastgoedmakelaar en juridisch adviseur om je bij de aankoop te begeleiden en eventuele juridische kwesties te bespreken, zoals huurcontracten en lokale verhuurregels.

Marketing en huurdersselectie: Zorg voor een goede marketing om je vastgoed onder de aandacht van potentiële huurders te brengen. Screen huurders grondig om betrouwbare en verantwoordelijke huurders te vinden.

Langdurige visie: Investeren in studentenverhuur kan rendabel zijn, maar het vergt ook geduld. Heb een langetermijnvisie en wees bereid om eventuele aanloopkosten te dragen voordat je een gestage stroom van huurinkomsten krijgt.

Investeren in vastgoed voor studentenverhuur biedt een lucratieve kans, vooral met het academiejaar in aantocht. Het succesvol beheren van studentenhuisvesting vereist aandacht voor locatie, vraag en aanbod, voorzieningen, en een professionele aanpak bij het kopen en beheren van het vastgoed. Met de juiste strategie en toewijding kan investeren in studentenverhuur een slimme zet zijn om een stabiel rendement op je investering te behalen. Onthoud echter dat grondig onderzoek en planning essentieel zijn om succesvol te zijn in deze competitieve markt.

Ben je van plan een woning te verhuren, maar weet je niet hoe je dat best aanpakt? Bij Altro Invest helpen we je met plezier bij het verhuren van jouw woning én het opstellen van je huurcontract. Neem contact met ons op. 

NL