Close

5 manieren om je vastgoedinvestering te financieren

Blogpost
Blogpost

Investeren in vastgoed kost geld, veel geld. In de meeste gevallen gaat het om bedragen die
mensen niet met het bedrag dat op hun eigen spaarboekje staat, kunnen betalen. Gelukkig
bestaan er verschillende manieren om dat budget alsnog aan te kunnen en de gewenste
vastgoedaankoop financieel aan te kunnen. De meest populaire is de hypothecaire lening, maar er
zijn nog andere alternatieven die mogelijks zelfs nog voordeliger zijn.

De populairste: een hypothecaire lening

Dé meest bekende manier om vastgoed te financieren is door een hypothecaire lening aan te gaan. Maar vooraleer je dergelijke lening kan aangaan, moet je voldoen aan enkele vereisten van de bank bij wie je aanklopt. Op basis van de informatie die deze van je ontvangt, krijg je rood of groen licht voor het gevraagde bedrag.

De parameters voor het al dan niet toekennen van een lening zijn:
– Je inkomsten
– Je andere kredieten
– Je financiële reserves
– Het percentage van het aankoopbedrag dat je wil lenen

Koop je een tweede woning die je achteraf wil verhuren? Dan houdt de bank ook rekening met de huurinkomsten die je hiervoor zal innen. Echter is deze parameter afhankelijk van de locatie, grootte van de woning, de staat van het pand en de aankoopprijs.

Eens de bank elk van deze zaken in kaart heeft gebracht en jouw lening heeft goedgekeurd, zal deze berekenen hoeveel je op maandelijkse basis moet afbetalen. Dat bedrag hangt overigens ook af van de termijn waarop je jouw lening wil en kan afbetalen.

Wederopname van kapitaal

Een andere mogelijkheid om je vastgoedaankoop te gaan financieren, is de wederopname van kapitaal. Concreet wil dat zeggen dat je reeds een lening hebt lopen en dat je het kapitaal dat je opnieuw hieruit opneemt. Heb je bijvoorbeeld een appartement gekocht met een hypothecaire lening en is die bijna afgelost? Dan kan je hetzelfde bedrag opnieuw lenen. Het enige verschil? Dit keer leen je tegen de huidige rentetarieven. Die kunnen dus een pak hoger of lager liggen dan de initiële rentevoet waaraan je leende.

Het grote voordeel van wederopname van kapitaal? Het kost je heel wat minder werk. Zo moet je niet meer naar de notaris om je lening officieel vast te leggen. Nadelig is dan weer dat wanneer er iets mis zou gaan en de hypotheek op je privéwoning staat, dat deze laatste verkocht zou kunnen worden en je deze dus kwijt zou zijn.

Het bulletkrediet

Alleen als je voldoende kapitaal hebt, behoort het bulletkrediet tot de mogelijkheden. Bij een bulletkrediet betaal je tot aan het einde van de looptijd enkel en alleen interesten. Het volledige kapitaal? Dat betaal je pas aan het einde van de looptijd af.


Maar wil je een bulletkrediet aangaan? Dan moet je op het moment dat je dit wil aangaan, kunnen aantonen dat je financieel plan zodanig in elkaar zit dat je het bedrag ook effectief kan afbetalen op het voorafbepaalde moment. Dat geld hoeft niet per se op je rekening te staan, maar kan
bijvoorbeeld ook in obligaties of in een groepsverzekering zitten waarin reeds een mooi spaarpotje zit dat je jezelf bij je pensioen kan uitbetalen.


Zit jouw geld in obligaties of in aandelen die je in pand kan geven? Dan beslist de bank over het bedrag dat je kan lenen. Die berekening wordt gemaakt op basis van de inhoud van je portefeuille.

Het bulletkrediet wordt afgesloten op een kortere termijn van zo’n 5 tot 10 jaar. Ook de rente ligt een pak hoger dan bij de hypothecaire lening. Niet iedereen komt in aanmerking voor het bulletkrediet.

Renteloos lenen

Een derde mogelijkheid is die van het renteloos lenen. Deze manier van lenen werd in 2021 in het leven geroepen en geldt voor zij die hun woning op vlak van energie willen renoveren. Koop je een woning en kies je voor een energierenovatie die je binnen de vijf jaar na de vastgoedaankoop laat
uitvoeren? Dan kan je – mits enkele voorwaarden, in aanmerking komen voor een renteloze lening.

Die voorwaarden houden in:
– Dat je jouw woning in 2021 of nadien aankocht
– Het EPC-label van het aangekochte pand moet E of F (of D in het geval van een appartement) zijn
– Je moet het pand minstens naar een EPC-waarde categorie C of hoger opwaarderen (of B in het geval van een appartement)
– Je woning moet in het Vlaamse gewest liggen

Dit soort lening is enkel mogelijk in combinatie met de klassieke hypothecaire lening.

Een renovatie- of energielening

Heb je een appartement of huis gekocht dat nog heel wat opknapwerk vereist? Ook daarvoor bestaan verschillende financieringsmogelijkheden. Je kan een aparte renovatielening afsluiten of je kan ervoor kiezen om de kosten voor renovatie mee op te nemen in je woonlening. Bij die laatste ligt de rente lager.

Maar hoewel de rentevoet lager ligt indien je de renovatiekosten mee opneemt in je woonlening, biedt ook het afsluiten van een aparte renovatielening heel wat voordelen: je hoeft geen notaris aan te spreken en ook een waarborg is niet nodig. Dat maakt van deze optie een veel flexibelere aanpak.

Kies je voor een groene investering, dan zijn daar heel wat fiscale voordelen aan verbonden. Een verlaagde interestvoet is er daar één van.

Er zijn dus best wel wat mogelijkheden om je vastgoedaankoop of de renovaties ervan te financieren. De lening die je uiteindelijk kiest, hangt af van de eigen financiële situatie. Weet je niet goed waar beginnen? Bij Altro Invest geven we je alle mogelijke informatie in handen om jouw
vastgoedaankoop of -investering tot een goed einde te brengen.