De huur niet betalen, voor overlast zorgen, regels niet nakomen en weinig respect tonen voor je woning. Het zijn horrorverhalen die je als verhuurder het liefst zoveel mogelijk vermijdt. Maar wat doe je met een huurder die er een boeltje van maakt? En kan je deze zomaar uit je woning zetten?
Hoe vervelend een huurder ook kan zijn, je kan ze niet zomaar uit je woning zetten. De huurwetgeving beschermt zowel huurders als verhuurders, waarbij je strenge procedures moet volgen om een huurcontract vroegtijdig te verbreken. Alleen de rechtbank kan een huurder bevelen om uit jouw pand te vertrekken, ook als je in de huurovereenkomst uitzetting als sanctie uitdrukkelijk hebt vermeld. En dan zijn vrederechters nog niet zo snel geneigd om meteen een procedure in gang te zetten…
Eerst en vooral: praten
Meteen naar de rechtbank stappen om je huurder te laten uitzetten, is behoorlijk drastisch én de uiteindelijke uitzetting kan je op die manier wel wat kosten. Communiceren met de huurder en onderling tot een overeenkomst komen, is nog altijd de beste manier om geschillen op te lossen. Als je huurder bijvoorbeeld moeite heeft om de huur te betalen, wat een van de meest voorkomende oorzaken van uitzetting is, dan kan die de hulp van het OCMW inroepen. Deze instantie zoekt mee naar een haalbare oplossing waar zowel huurder als verhuurder blij mee zijn. Komt het uiteindelijk toch niet tot een akkoord? Dan kan je best wel gewoon snel schakelen om grote verliezen te vermijden.
Naar de rechtbank stappen
Helpt praten niet en vallen jouw pogingen in dovemansoren? Dan kan je best wel actie ondernemen en naar de rechtbank stappen. Want hoe langer je wacht, hoe meer verlies je als verhuurder zou kunnen lijden.
Houd er rekening mee dat de vrederechter vaak pas tot uitzetting overgaat als de huurder minstens twee maanden betalingsachterstand heeft opgelopen. Andere redenen om huurders uit je woning te laten zetten zijn onder andere overlast, overbewoning en verwaarlozing van het pand. In alle gevallen is het belangrijk om zo veel mogelijk bewijsmateriaal te kunnen voorleggen. De inbreuken moeten langdurig, consistent en duidelijk aantoonbaar zijn voor de vrederechter actie onderneemt. Blijf dus zeker niet bij de pakken zitten als je huurder de eerste inbreuken pleegt maar neem meteen foto’s, stel de huurder schriftelijk in gebreke, zorg voor verklaringen van eventuele omstaanders en voeg dit samen in een dossier.
Het kan wat kosten
Het kost je als verhuurder doorgaans heel wat tijd, energie en helaas ook geld om een huurder uit je woning te laten zetten. Het kan tot wel een maand duren voordat de rechtbank een vonnis uitspreekt. Vanaf het moment van uitspraak, krijgt de huurder een maand de tijd om op eigen houtje de woning te verlaten en netjes achter te laten. Als je daarnaast nog eens rekening houdt met de opgelopen betalingsachterstand, kan je dus snel minstens vier maanden aan huurinkomsten mislopen. Als je gelukt hebt, vertrekt de huurder op bevel van de rechtbank en hoef je zelf geen verdere stappen te ondernemen om de klus te klaren. Doet jouw huurder dit niet, dan zal je beroep moeten doen op een deurwaarder, slotenmaker en verhuisfirma om het pand leeg te halen. Toch maar hopen op goede huurders dus!
Investeren in een woning die je nadien aan de juiste huurder en zonder al te veel problemen wil verhuren? Bij Altro Invest zijn we er om je alle nodige informatie over de rechten van een verhuurder te bezorgen. Neem contact op!