In onzekere economische tijden en met stijgende rentes hebben vastgoedinvesteerders de afgelopen jaren een afwachtende houding aangenomen. Echter, gezien de druk op de huidige huurmarkt en de groeiende focus op duurzaamheid vanwege renovatieverplichtingen, zijn er nog steeds lucratieve vastgoedmogelijkheden beschikbaar.
Investeren in vastgoed biedt zekerheid en dubbele opbrengst
Vastgoed blijft een veilige investering met een geruststellend gevoel, vooral in vergelijking met de risicovolle en volatiele aandelenmarkt. Volgens de Immoweb Prijsmeter zijn de vastgoedprijzen in België in tien jaar tijd met 28% gestegen. Hoewel immense meerwaardes bij verkoop misschien tot het verleden behoren, voorspellen economen nog steeds een gestage groei van de vastgoedprijzen, resulterend in een jaarlijkse meerwaarde van 3%. Bovendien genieten vastgoedinvesteerders jaarlijks van het huurrendement, waardoor hun investering aan het einde van de rit dubbel opbrengt.Daarnaast verdwijnt de federale woonbonus vanaf 2024. Om te profiteren van belastingvoordelen bij de aanschaf van een tweede woning of investeringspand, is het voordelig voor potentiële kopers om dit jaar nog te investeren in vastgoed.
Huurprijzen blijven stijgen
Er heerst al enkele jaren schaarste op de huurmarkt. De vraag naar kwalitatieve en duurzame huurwoningen is momenteel hoger dan ooit tevoren. Door de stijgende rente en vastgoedprijzen hebben mensen vaak niet langer de mogelijkheid om zelf een woning te kopen, waardoor ze langer op de huurmarkt blijven. Vanwege de aanzienlijke vraag naar huurwoningen die het aanbod overtreft, stijgen de huurprijzen op de markt. Daarom is er een grote behoefte aan investeerders in kwalitatieve huurwoningen.
Koop nieuwbouw en ontloop de renovatieverplichting
Met de invoering van de renovatieverplichting zullen (toekomstige) vastgoedeigenaars en -investeerders aanzienlijke kosten moeten maken. EPC-waarden moeten worden verbeterd, wat betekent dat alle woningen en appartementen die vanaf 2023 worden verkocht, binnen 5 jaar gerenoveerd moeten worden tot energielabel D. En dat is slechts de eerste stap!
Om veilig te investeren en niet geconfronteerd te worden met hoge en soms onverwachte renovatiekosten, is het verstandig om nu te kiezen voor nieuwbouw. De regelgeving en normen met betrekking tot duurzaamheid zijn al veel strenger voor nieuwbouwprojecten. Investeerders hoeven zich dus jarenlang geen zorgen te maken over aanvullende renovatiekosten, terwijl hun energiezuinige woning zeer gewild blijft op de huurmarkt.
Bron: Immoweb