Close

Investeren in bakstenen of vastgoedfonds?

Investeren in bakstenen of vastgoedfonds
Investeren in bakstenen of vastgoedfonds

U hebt in de loop der jaren een spaarreserve weten op te bouwen en denkt erover na om hier iets mee te doen. Een investering in vastgoed heeft uw voorkeur. Maar twijfelt nog over een tastbare aankoop, een investering in baksteken, of eerder een belegging in een vastgoedfonds. Wij zetten voor u alle voor- en nadelen op een rijtje.

Direct of indirect investeren, wat houdt dit juist in?

INVESTEREN IN VASTGOED OF BAKSTENEN

Iedereen kan zich min of meer voorstellen wat investeren in vastgoed inhoudt. U koopt een woning of appartement aan, om het vervolgens te verhuren. Hierdoor genereert u huurinkomsten. Daarnaast hebt u later, bij de verkoop van dit vastgoed, meerwaarde op de verkoop van dit onroerend goed.

De verhuring van uw investeringsvastgoed kan u of zelf faciliteren of u kunt dit uitbesteden aan een externe partij. Meer bepaald, een rentmeester.

De rentmeester houdt zich uitsluitend bezig met het privatieve gedeelte van een complex. In dit geval het appartement(en) of de woning die de eigenaar verhuurt.

Bij wijze van voorbeeld: Een eigenaar verhuurt een of meerdere appartement(en) en neemt een rentmeester onder de arm. Dan zal een rentmeester alle financiële, administratieve en technische taken aangaande de vastgoedinvestering(en) overnemen van de eigenaar. 

Het verschil met een syndicus is dat een syndicus belast is met het beheer van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. In een appartementsgebouw gaat dit dan voornamelijk over de lift, de gevel, de inkomhal, …de ruimtes in een wooncomplex die door elke bewoner worden gebruikt. 

Bekijk zeker onze dienstverlening ‘verhuur en beheer’ binnen Altro Invest Services. 

 

INVESTEREN IN VASTGOEDFONDSEN

Bij investeren in vastgoedfondsen investeert u in meerdere bouwprojecten, nationaal of internationaal, vaak gespreid over verschillende segmenten binnen vastgoed, zoals assistentiewoningen, studentenkamers, retail, recreatief vastgoed, …

Het grootste voordeel hier is dat het minimum budget dat u nodig hebt, lager ligt dan bij een investering in fysiek vastgoed.

Het verdienmodel ligt ook anders. 

Een investeringsfonds dat in onroerend goed investeert, is een entiteit die inkomsten ontvangt uit het bezitten of financieren van onroerend goed dat inkomsten oplevert uit de verhuur ervan. De verhuur en verkoop van het vastgoed levert het fonds geld op en daarnaast is het de markt van vraag en aanbod die een invloed speelt op de waarde van het fonds.

Een mooi voorbeeld van hoe de waarde van het fond afhankelijk is van de markt is corona en het feit dat er heel veel thuis werd gewerkt. De vraag naar bedrijfsvastgoed daalde fors. De verliezen liepen daardoor hoog op. 

Interessant artikel in de tijd: “Zijn vastgoedfondsen interessant voor uw portefeuille?”.

Wat zijn de nadelen van investeren in vastgoedfondsen?

NADELEN VAN VASTGOEDFONDSEN

Elke belegging gaat gepaard met enige mate van risico. Hoewel het beleggen middels vastgoedfondsen een redelijk veilige manier is om uw vermogen te laten groeien, kent deze manier van beleggen ook nadelen.

KOSTEN BEHEER

De taak en verantwoordelijk van het beleggen in vastgoed overlaten aan een vastgoedfonds komt met een meerprijs. Een groot nadeel van beleggen in een vastgoedfonds zijn dan ook de kosten voor het beheer van uw kapitaal. U hebt enerzijds de instapkosten, maar anderzijds ook de beheerkosten. Houd er daarom altijd rekening mee dat uw netto rendement bij het beleggen in een vastgoedfonds altijd lager zal zijn door al deze kosten.

AFHANKELIJKHEID VAN DE ECONOMISCHE WELVAART

Het rendement van uw investering in vastgoed is afhankelijk van economische welvaart. Een economische groei betekent immers de bouw, verkoop en het beheer van meer vastgoed, ten gunste van vastgoedfondsen. Vastgoed zal hiermee in waarde stijgen en de belegging zal meer rendement opleveren.

In een nadelige situatie, zoals corona, betekent het bij economische krimp dat de waarde van vastgoed zal dalen en uw rendement hierdoor lager zal zijn.

Wanneer u gaat beleggen in vastgoedfondsen die zich richten op de internationale markt, dan moet u tevens rekening houden met verschillende wisselkoersen van buitenlandse valuta.

Wat zijn de voordelen van investeren in vastgoed?

DE 4 GROOTSTE VOORDELEN VAN INVESTEREN IN VASTGOED

1. Minder volatiel dan de beurs

Huurinkomsten kennen geen goede en slechte dagen en kennen dus geen volatiliteit zoals bijvoorbeeld een aandeel.
Daarnaast zijn bakstenen een tastbare materie. Vaak investeren vastgoedinvesteerder in een regio waarmee ze vertrouwt zijn, waarvan ze de waarde en de mogelijkheden kennen.

2. Inflatiebestending

Vastgoed hangt samen met inflatie. Is er sprake van een stijgende inflatie dan zal ook het vastgoed meer mee van profiteren. Uw huurder helpt in de eerste plaats met het betalen van uw vastgoedinvestering. Zo hebt u constante inkomsten die uw hypotheek afbetalen terwijl u van extra inkomsten geniet. Bovendien zijn de huurprijzen jaarlijks te indexeren, waardoor ze steeds stijgen. Ten slotte gaat ook de verkoopwaarde van je onroerend goed de hoogte in.

3. Hefboomeffect

Een financiering bij de bank kan in uw voordeel spelen door de lage rentes op hypothecaire kredieten. Uw eigen middelen in combinatie met een financiering via de bank kan zorgen voor een mooi rendement. Lage rentevoeten betekent weinig kosten ten opzichte van de bank. Zo kan je stellen dat uw eigen middelen meer renderen, dit noemen we een hefboomeffect.

4. Belasting vriendelijk

Als u in België een pand koopt, betaal je geen belasting op meerwaarde of huurinkomsten, zolang u het pand minstens 5 jaar behoudt. Verhuurt u uw woning aan een particulier persoon die het pand voor privédoeleinden zal gebruiken? Dan is er geen discussie mogelijk: u betaalt geen belastingen op de huurinkomsten. u betaalt enkel de jaarlijkse belasting op het kadastraal inkomen (KI) van uw vastgoed.

Dit wordt bevestigt op de website van FOD Financiën

Conclusie

Het is nu meer dan ooit interessant om te investeren in vastgoed. De rente staat nog steeds laag waardoor u nog steeds goedkoop geld kan lenen.

Dankzij het hefboomeffect kan u het rendement op uw eigen inbreng fors verhogen.

Altro Invest begeleidt u, volledig vrijblijvend, bij de aankoop van de juiste vastgoedinvestering. Waarbij we geloven in een aanpak van A tot Z. Zodat uw keuze gebaseerd is op een weloverwogen plan. 

Samen wegen we alle voor- en nadelen tegen elkaar af en berekenen we het potentieel rendement van het vastgoed dat aan uw wensen en verwachtingen voldoet.

Zo geniet u zorgeloos en over meerdere jaren heen van een mooi rendement op je vastgoedinvestering en profiteert u, bij een eventuele verkoop, van een grote meerwaarde.

Wil jij starten met investeren in vastgoed? Dan staat Altro Invest voor u klaar. 

Wenst u met ons in contact te komen?

Dan vindt u hier alle informatie

NL